Lewis Hamilton este convins că Max Verstappen a fost „relaxat în frunte” pe parcursul sezonului F1 2023, susținând că pilotul Red Bull nu a avut prea multe provocări pe parcursul anului. Verstappen a câștigat cu ușurință al treilea său Campionat Mondial consecutiv în 2023, stabilind un nou record în F1 cu 19 victorii din 22 de curse și obținând 10 victorii consecutive între Miami și Monza.

Olandezul a triumfat în 44 din ultimele 66 de curse, începând cu prima sa campanie de câștigare a titlului în 2021, care s-a încheiat cu detronarea lui Hamilton în circumstanțe foarte controversate la Abu Dhabi.

Credite Imagine: Peter Van Egmond/Getty Images

Hamilton, care nu a mai câștigat o cursă de la penultima rundă a sezonului 2021 în Arabia Saudită, a analizat datele lui Verstappen și este convins că fostul său rival a avut un parcurs ușor în fruntea clasamentului. El a evidențiat lupta lor din etapele finale ale Grand Prix-ului Statelor Unite ca dovadă că Verstappen și Red Bull sunt într-o clasă proprie.

Hamilton a terminat pe locul doi în Austin, dar a fost ulterior descalificat după ce mașina sa a fost găsită cu uzură excesivă a plăcii pe parcursul cursei de 56 de tururi. S-a sugerat că înălțimea mai mică a suspensiei lui Hamilton l-a făcut mult mai apropiat de ritmul lui Verstappen decât ar fi fost în mod normal.

Credite Imagine: Peter Van Egmond/Getty Images

Hamilton a declarat pentru BBC: „Analizând timpii pe tur și datele lui Max, se observă că el a fost relaxat în frunte în majoritatea timpului. Nu cred că a avut prea multe dificultăți pe parcursul anului. Chiar și atunci când îl urmăream în Austin, nu cred că a fost sub presiune. Părea că își controlează cursa cu ușurință. Când te afli în acea poziție, unde ai performanță și poți să reduci ritmul, mașina merge mai departe, anvelopele durează mai mult și te afli într-un punct optim. Este incredibil să fii în acea situație. În final, Verstappen și Red Bull au făcut o treabă extraordinară și merită toate laudele.”

Hamilton a adăugat că Mercedes are nevoie de „cele mai mari șase luni de dezvoltare vreodată” pentru a putea concura cu Verstappen și Red Bull în 2024. Mercedes a fost limitată la o singură victorie în ultimii doi ani, obținută de coechipierul lui Hamilton, George Russell, în Brazilia în noiembrie 2022, după ce au câștigat opt titluri consecutive de constructori înainte de introducerea regulilor de efect de sol în F1.

Credite Imagine: Peter Van Egmond/Getty Images