FIA a anunțat că a treia ediție a Jocurilor Motorsport FIA va include o extensie a ofertei sale de esports, cu o a doua disciplină care va aduce debutul iRacing în cadrul evenimentului, alături de Assetto Corsa Competizione. Nu va fi loc, însă, pentru Gran Turismo.

Pentru ediția din 2024, competiția internațională multidisciplinară de motorsport se va muta într-o a treia țară europeană, evenimentul urmând să aibă loc în Valencia, Spania. Orașul în sine și Circuitul Ricardo Tormo din apropiere vor găzdui cele cel puțin 26 de categorii de motorsport care vor compune Jocurile din 2024.

Organizat de FIA și partenerul său, SRO Motorsports Group, evenimentul din 2024 va fi cel mai mare de până acum, cu toate cele 16 discipline din evenimentul din 2022 revenind, alături de zece noi evenimente.

Acestea includ cele șase evenimente din Jocurile originale din 2019 – GT, GT Sprint, Turism, Formula 4, Drift și Esports – precum și Karting, Rally, Cross Car și Auto Slalom. Noile categorii includ Karting Mini și Endurance, o clasă Cross Car Eco și cele trei clase Rally divizate în evenimente separate pe Gravel și Tarmac.

Esports reprezintă, de asemenea, o parte din această creștere a categoriilor, cu secțiunea originală pe baza GT3 rămânând ca „Esports GT” și fiind alăturată de o nouă clasă „Esports FIA F4”.

Deși Gran Turismo Sport a găzduit evenimentul Esports la primele jocuri din Vallelunga, cu Cody Latkovski câștigând aurul pentru Australia, a fost înlocuit cu Assetto Corsa Competizione pentru al doilea joc de la Le Castellet în 2022. Gran Turismo 7 tocmai apăruse și era o cantitate necunoscută la acea vreme. James Baldwin din Marea Britanie a câștigat acel eveniment.

Cu SRO co-organizând evenimentul din acest an, nu este surprinzător că jocul oficial al GT World Challenge rămâne în vigoare ca oferta Esports GT pentru 2024, cu cursele desfășurându-se din nou pe ACC.

Includerea iRacing vine ca o surpriză oarecum mai mică, deși este o potrivire naturală pentru o categorie cu roți deschise. FIA a colaborat cu iRacing pentru a licenția oficial mașina „FIA Formula 4” – anterior numită iRacing Formula iR-04 – care a fost utilizată într-o serie de evenimente de către autoritățile sportive naționale ale FIA (ASN-uri) din întreaga lume, inclusiv Campionatul Britanic de Esports F4.

Jocurile Motorsport FIA 2024 vor avea loc între 23 și 27 octombrie, cu evenimentele esports desfășurându-se în spațiul evenimentelor Ciudad de las Artes y las Ciencias. Mai multe ASN-uri invită deja aplicații de la potențiali reprezentanți esports, așa că luați legătura cu ASN-ul dvs. dacă sunteți interesați!